Att lära sig sticka

Innan du börjar sticka allt från mössor, vantar, koftor och tröjor behöver du lära dig grunderna i olika sticktekniker och hur du påbörjar, genomför och avslutar ett stickprojekt.

 

Fem grundtekniker
Innan du sätter igång finns det fem grundtekniker att lära sig.

Många garner köps i form av garnhärvor, då behöver du göra ett nysta eftersom det då blir betydligt lättare att sticka. Gör sedan den första maskan i form av en löpögla. Tänk på att göra den en bit in på garnet beroende på hur många maskor som ska läggas upp. Därefter lägger du upp önskat antal maskor. Det är med dessa som stickningen börjar, de utgör basen till den första raden. Sedan börjar du sticka maskorna. När ditt arbete är färdigt så maskar du av.

Sticka gärna en provlapp först och testa masktätheten också kallad sticktätheten, vilket är antalet maskor och varv per cm. Något som skiftar från person till person och är beroende på garnets kvalitet och grovlek.Lär dig sticka 2

 

Aviga och räta maskor
Då du lagt upp den mängd maskor du behöver är det dags att börja sticka.

Börja med att lära dig sticka avigt och rät, som är olika sätt att fånga in och dra igenom garnet i den maska som står i tur att bli stickad från de maskor som finns upplagda på den sticka du håller i vänster hand.

När du väl har lärt dig sticka aviga och räta maskor, slätstickning och resårstickning och lyckats få till ett jämnt resultat, kan det vara dags att starta ett stickprojekt.

 

Det här behöver du
När du nu bemästrat grunderna kan du ge dig i kast med ett mindre komplext projekt, som att sticka grytlappar eller en halsduk. Kom ihåg att undvika att sträcka garnet för hårt och inte heller för löst.

När du börjar ditt projekt behöver du en stickbeskriving. I den anges vilket garn som är lämpat, storleken på de stickor som ska användas, och sticktäthet för det aktuella garnet och stickorna.

Stickor finns i olika material, trä, plast, bambu och metall. Det finns raka stickor, rundstickor och strumpstickor som används beroende på vad du vill sticka.

Du kan också behöva en virknål för att fiska upp tappade maskor. En garnnål hjälper dig att fästa de lösa garnändar som uppstår då du behöver använda dig av ytterligare ett garnnystan, eller att du stickar i olika färger, samt då du syr ihop olika delar.

 

Annat bra att ha
Något som är bra att ha är en anteckningsbok och penna, så att du kan notera hur långt du har kommit i stickningen. Mycket bra att ha då du stickar mönster.

Ett måttband tillhör också grundutrustningen.

 

Då du blivit stickexpet
När du blivit riktigt skicklig på att sticka kan du börja skapa alster för försäljning. Blir efterfrågan stor kanske du tänker på att starta eget. Om du inte känner dig bekväm med att sköta faktureringen själv kan Fakturino factoring förmedla en aktör på marknaden som kan hjälpa dig med det.

 

Taggar: , , , , , , ,