Konsten att sticka, med den teknik som vi känner till som stickning idag, spreds över Europa under 1300-talet, vilket styrks av både arkeologiska fynd och av skattelängder. Man stickade vardagliga saker. Dessa medeltida arkeologiska fynd från Europa har hittats i städer över hela regionen, som Oslo, Lübeck, Amsterdam, för att inte glömma städerna London och Newcastle.
Som så ofta är fallet med de arkeologiska fynden så utgör de endast fragment av de stickade föremålen. Det innebär att man i de flesta fallen inte vet något om hur de såg ut eller vad de var för något. Det finns dock ett lysande undantag en barnmössa som var stickad i ull från 1300-1400-talets Lübeck.
Den tidigare nålbindningstekniken, som det tog betydligt längre tid att slutföra ett projekt med, konkurrerades snabbt ut då stickningstekniken kom till Sverige under 1600-talet.
Den första aviga maskan
Under mitten på 1500-talet figurerar den första aviga maskan. Man har funnit dem på Eleanora de Toledo, Cosimo de Medici makas, röda silkesstrumpor som hon var iklädd och begravd med. Här fann man även mönsterstickad spets. Själva tekniken kan dock ha utvecklats något tidigare. Även drottning Elisabeth av England hade strumpor av silke. Under den här perioden var England en stor exportör av stickade strumpor gjorda av fin ull. Man exporterade dessa till bland andra länder, Nederländerna, Spanien och Tyskland.
Den industriella revolutionen
Den industriella revolutionen förde med sig att ullen kom att spinnas på fabriker istället för i hemmen, vilket gav en mer jämn och enhetligt garn som därmed kunde mätas bättre.
Stickning och mode
Från att ha varit plagg som relaterade till viss yrkesgrupp, som fiskare, blev stickade tröjor och pullovrar högsta mode under 1920-talet.
Under 1930-talets depression kom nya tekniker att kombineras i stickade plagg. Blixtlåsen gjorde sitt intåg. Maskinstickning gjorde de stickade plaggen billigare att tillverka, vilket naturligtvis fick genomslag under den här perioden.
Då ull var en bristvara under andra världskriget uppmanades kvinnor i England att repa upp ullen i gamla oanvända stickade plagg för att sticka nya värmande plagg till militärerna.
Från krig till högsta mode under 1950-1960-talen. Efter de dystra krigsåren fick stickade plagg ett enormt lyft. Man introducerades till fler och klarare färger och nya garnsorter. Tusentals mönsterbeskrivningar sökte mätta en marknad som längtade efter moderiktiga plagg i nya färgskalor.
Stickningens popularitet i hela västvärlden dalade under 1980-talet, vilket ledde till en rejäl omstrukturering av marknaden. Små garnaffärer kom att slås igen.
Med internets frammarsch under 1990-talet, blir stickningen åter populär. Nu kan man dela råd och erfarenheter av stickning i olika communities. Här finns mönster från hela världen och man kan beställa garner, stickor och annat från en global marknad. Man är inte längre beroende av en lokal aktör.
Stickningen får ett uppsving under 2000-talets början. Nu har man tillgång till fin ull som alpacka angora, och merino och exotiska fibrer som silke och bambu. Garnindustrin har utvecklat nya garnsorter. Designers skapar mönster för stickning på tjocka stickor. Man når snabbare resultat med sina stickprojekt. Fenomenet kallas instant-gratification knitting.
Taggar: Färger, Fibrer, Garn, Mode, Mönster, Sticka, Stickning, Tröjor, Ull