Populärt att sticka

Nu är det populärt att sticka igen. Det kan vara ett svar på att vi tillbringar alltmer av vår tid framför dataskärmar, smarta telefoner och läsplattor. Kanske trendar stickandet på samma sätt som att baka med surdeg och laga mat från grunden. Stickprojekt kan vara ett sätt att spänna av, få utlopp för sin kreativitet och att faktiskt få se något konkret växa fram under arbetets gång.

 

Kunskapsöverföring
Nuförtiden lär sig ungdomar, både killar och tjejer att sticka på engelska. Det handlar om ett nytt sätt att överföra kunskap. Man ser på instruktionsvideor på YouTube, som ofta är just på engelska. Sajter som den amerikanska Ravelry har användare över hela världen. Här kan man finna inspiration genom de projekt som uppvisas och här kan man också få tillgång till mönster, var av en del är gratis. Förr i tiden var det kanske mormor eller farmor, som lärde sitt barnbarn att sticka. Numera med alla rut- och rot-tjänster har kunskapen om stickning och andra handarbeten fallit i glömska. Något som även gäller sådant som målning och tapetsering.Populärt att sticka 1

 

Från junta till café
Nu har stickning åter blivit ett socialt inslag i vardagen. Stickglada personer träffas på idag på stickcaféer. Syjuntan kallas den informella grupp av personer, vanligen kvinnor, som vanligen träffas regelbundet för att handarbeta, med allt från att sy, sticka till att brodera och att umgås under trevliga former. Man förenar nytta med nöje helt enkelt.

Numera kallas det som sagt stickcafé, en uppgradering av själva benämningen som kanske passar 2000-talet, fast företeelsen i sig är densamma.

Upplever du att du vill lära dig sticka eller få en trevlig samvaro under en handarbetsstund, kan du söka dig till ett stickcafé. Stickcaféer anordnas av allt från garnaffärer, museer till bibliotek. Naturligtvis kan du även höra med dina vänner om de är intresserade av ett nytt sätt att mötas, för umgänge, samtal och handarbete.

 

Från nödvändighet till nöje
Det som under tidigare århundraden var ett oerhört tidskrävande jobb, praktiskt taget sett, det att hålla sin familj med nödvändiga kläder, som vantar, mössor, strumpor och sockor, har i vår tid kommit att bli ett nöje och ett sätt att koppla av. En sysselsättning som man nu finner i alla möjliga sociala grupper, mer eller mindre över hela världen.

 

Taggar: , , , , , , , , ,