Gerillastickning

Lady knitting on her own hat

Gerillastickning, kravallstickning, stickgraffiti och gatustickning – kärt barn har många namn. Alla beskriver de hobbyn där man sätter upp stickade stycken i offentliga miljöer. Trots att tilltaget egentligen inte är lagligt är det få som stör sig på de färgglada tuberna som pryder lyktstolpar eller andra vardagliga föremål på stan. Till skillnad från vanlig graffiti skadar de inte heller underlaget och kan enkelt tas bort vid behov. Det krävs dock en sax för att göra det då styckena är fastsydda runt sitt föremål. Denna konstform har funnits i Sverige under ungefär 8-9 år.

Vilka är det som gerillastickar?

Att sticka små prydnadsföremål som egentligen inte fyller något syfte förutom rent estetiskt är inget nytt men att göra det i offentliga miljöer har kommit först de senaste åren. gerillastickning är senaste trenden som tagit såväl hantverksälskare som nybörjare med storm. Det som lockar är dels känslan att bryta lite lagom mot lagen, dels vetskapen om att man gör världen lite vackrare. Gerillastickarna är män och kvinnor, unga och gamla, proffs och nybörjare. Man stickar sitt lilla stycke hemma och i skydd av mörkret tråcklar man sedan fast det runt en lyktstolpe eller ett elskåp. Hur länge det sitter kvar där beror på hur mycket allmänheten gillar det.

Uttrycka åsikter med gerillastickning

Gerillastickning har utvecklats till att under de senare åren även betyda att man kan använda en viss typ av stickade plagg i offentligheten för att uttrycka en åsikt. Ett exempel på det är rosa mössor med kattöron som används till stöd för kvinnors rättigheter. Är man inte vidare flink med fingrar, nystan och stickor kan göra andra kreativa ställningstagande med hjälp av mode. Till exempel kan man förmedla ett budskap genom en t-shirt med tryck eller genom att skriva med textilfärg på en tygkasse. Kläder, tyger och färgglada ting ute på stan kan få mycket större genomslagskraft än vanliga reklampelare som vi människor lärt oss undvika med blicken.