Armar som stickor och lite annat

Nej, det handlar inte om tunna armar, det handlar om tjockt garn. Sådär riktigt jättetjockt att det faktiskt passar att använda de egna armarna i stället för stickor. Det har på senare år blivit riktigt populärt med denna speciella typ av stickning.

Chunky garn

Ofta kallas det för chunky garn eller gigantgarn, vilket säger något om hur grovt det faktiskt är. För den som är lite van vid stickning kanske stickor nummer tio, alltså 10 mm i diameter, känns som grovt och snabbstickat. Denna typ av garn kan stickas med stickor som är fyra gånger så tjocka, 40 mm, och den som vill kan alltså använda sina egna armar i stället till vissa projekt. Det går förstås också att använda flera trådar av något mer normaltjockt eller kanske klippta remsor av något lämpligt tyg, Det blir en kul inredningsdetalj om du exempelvis grovstickar en kudde med färger som matchar annan inredning eller de tapeter som finns på väggarna.

Armstickning

Rent tekniskt är det väldigt likt vanlig stickning, men i stället för att använda ett par stickor så använder du dina egna armar. Börja med att lägga upp på din ena arm ungefär som vanligt. Fortsätt sedan att sticka räta eller aviga maskor tills ditt projekt är tillräckligt stort. Då maskar du av alla maskor.

Garnåtgång

Med så här tjockt garn växer stickningen fort. Det blir en grov struktur och väldigt annorlunda mot mer normala grovlekar. Det är som alltid svårt att exakt beräkna garnåtgången eftersom det beror på hur tjocka stickor (eller armar) som används och naturligtvis också hur hårt man stickar. En enkel halsduk kanske kräver 500 gram medan det kan gå åt sex kilo till en mysig pläd. Ett tips kan vara att köpa lite extra och lämna tillbaka eventuellt oanvända nystan när projektet är avslutat.

Stickprojekt

Att sticka tröjor med den här typen av garn är nog inte så lyckat. Det blir för tjockt och bylsigt helt enkelt. Satsa hellre på mysiga filtar, kuddar eller andra enkla projekt där den vackra strukturen kan komma till sin rätt.

Som omväxling kan det vara roligt att också satsa på något helt annat inom stickningens underbara område. Det finns så otroligt många saker som går att sticka med garner i alla möjliga tjocklekar och kvaliteter. Hemslöjden bjuder på frikostigt med inspiration och när du väl bestämt dig för vad du vill göra är det bara att sätta igång. Ett väldigt bra tips är att starta med att göra en liten provlapp med just ditt garn. Om antalet maskor och antalet varv stämmer med det som står i beskrivningen kan du känna dig säker på att storleken blir rätt.