Stickning som inredningsdetaljer

Stickning är en hantverkskonst som människan ägnat sig åt sedan tidig medeltid. Man tror att stickningen uppstod i Italien på 1200-talet. Sedan dess har tekniken utvecklats till att omfatta, ja allt! Om du tycker om stilfulla mönster i stickat, kan du med fördel ha posters med stickmönster som en detalj i din inredning.

Vi gillar stickat

Det är möjligt att sticka tröjor, halsdukar, vantar, sockor och till och med byxor. Trender med stickade plagg återkommer med jämna mellanrum i designbranschen och det stickas för fullt hemma i stugorna.

Idag finns en uppsjö av olika sorters garn: tjocka, tunna, ull, mohair, bomull, lin samt massor av olika syntetblandningar. Det är bara att välja vad som passar den som ska bära plagget. Många producenter vill allergianpassa sina garner, samt göra processen så ekovänlig som möjligt. Därför kan man idag titta efter ekomärkta garner. Det kan vara bra att vara påläst om olika material om man vill vara miljövänlig.

Inredning och stickat – en bra kombo

Det är inte bara klädesplagg som går att sticka. Det finns stickade plädar, kuddar, väggbonader, dukar och handdukar i stickat. Därmed går det fint att pynta hemmet med lite stickade färgklickar eller mönstrade på det vis du tycker passar ihop med din övriga inredning. I vissa konstsammanhang har man även använt stickning som teknik för konstverk utomhus, som exempelvis i Stockholm, vilket kan kallas för knitgraffiti.

Stickning har en likhet med grafiska mönster eftersom det ofta innebär ränder, rutor, flätor eller andra mönster som kommer fram, antingen genom att man stickar med flera färger, eller enfärgade stickprojekt där olika typer av maskor är det som utgör mönstret. Därifrån är inte steget långt till att använda stickmönster på planscher, posters och tavlor.

Matcha din randiga soffa som står mot en vit vägg, med en poster med samma mönster. Det blir garanterat en snackis när dina gäster ser rummet för första gången. En annan idé är att ha något helt annat på postern som bryter av mot övrig inredning. Det är extra tacksamt att ha en mycket färgglad poster med stickat motiv mot en helt vit vägg. Strukturen i en bild av exempelvis aran knitting utstrålar robusthet, historia och att man har fötterna på jorden. Oavsett vad du väljer att ha som motiv på en poster, är stickning aldrig fel.