Att välja rätt garn

Att välja garn kan tyckas vara en djungel eftersom det finns så många material, färger, tjocklekar och kvaliteter att välja på. Men om man håller sig till några principer kan man sålla i urvalet rejält innan man bestämmer sig.

Det första man måste förhålla sig till när man väljer garn till sitt projekt är vilken tjocklek som används i beskrivningen, förutsatt att man följer en beskrivning. Även om man inte gör det är det viktigt att välja ett garn som är tillräckligt tjockt för att få det önskade resultatet. En bra idé kan vara att sticka en liten provlapp med garnet du har tänkt dig innan du börjar med själva plagget, för att se om tjockleken är rätt.yarn-100947_640

En annan sak man kan ha i åtanke är kvaliteten på garnet. Om man stickar ett större plagg, som man sannolikt kommer att lägga ned mycket tid på, kan det till exempel vara värt att investera i ett dyrare garn med bättre kvalitet. Det kommer visserligen att kosta betydligt mer än om du hade valt ett billigt garn, men du kommer att få ut mycket mer glädje av plagget du lade ner så många timmar på, eftersom det kommer att hålla längre. Det gäller till exempel om du ska sticka ett överkast till sängen, som kommer att ta mycket lång tid att sticka, och förhoppningsvis kan användas under flera år. Om du vill hitta en ny säng till ditt överkast finns ett brett utbud av sängar på Sleepo.se.

När det gäller vilket material som passar bäst beror det på vilken typ av plagg du ska sticka. Om du till exempel ska sticka ett plagg tänkt att vara värmande, som en halsduk, ett par vantar eller en tjock tröja, är ull det perfekta materialet. Det är både värmande och vattenavvisande, och är dessutom lättskött: oftast räcker det med att borsta av och vädra ett plagg av ull för att göra rent det. Om du istället ska sticka ett plagg till ett barn behövs ett garn som tål att tvättas många gånger i tvättmaskin. Då passar ett syntetgarn bättre, som dessutom är elastiskt och inte skrynklar så lätt. Det är också betydligt billigare än naturmaterial som ull, vilket är passande med tanke på att barnet snart växer ur plagget.

Slutligen färgvalet, där du faktiskt inte kan få så mycket hjälp: det är helt upp till din personliga smak.

 

Taggar: , , , ,