Spinna garn för hand

Utan garn, ingen stickning skulle man kunna säga. Åtminstone behöver man någon slags tråd för att kunna sticka. Genom århundraden har människan spunnit tråd av både växtfibrer som lin och nässlor och organiska som ull från får, alpacka och angorakaniner med flera djur. Det har varit livsnödvändigt helt enkelt. En överlevnadskonst som alla behövde lära sig, både män och kvinnor. Med trådarna och garnet kunde man skapa kläder, filtar och andra textilier som höll oss varma under kalla nätter och årstider.

Konsten att spinna garn är i högsta grad levande bland ursprungsbefolkningar. Förädlad ull i form av garner och slutprodukter utgör en del av deras inkomstkällor.

 

Karda – spinna – tvinna
För att tillverka ett garn går fibrerna igenom en process. Inledningsvis kardas växtfibern eller ullen. Man reder ut tovor och får bort oönskade växtdelar under processens gång. Därefter spinner man en tråd av fibrerna. Den kan spinnas för hand eller maskinellt. Den spunna tråden tvinnas därefter.

 

Spinna för hand
Spånad eller spinning innebär framställning av tråd eller garn. Handspinning med hjälp av sländor har förekommit i Europa så tidigt som omkring 6 000 före vår tid.

Sländan som fristående redskap används för att spinna tråd manuellt och består av en trissa på ett skaft. Det finns olika modeller av sländor som antingen är stödda eller hängande.

De hängande kan delas in i så kallade topptyngda eller bottentyngda. Det är själva placeringen av trissan som avgör om den är topp- eller bottentyngd. Den topptyngda slända oftast en krok i toppen av skaftet där man fäster ett ledargarn. På ledargarnet fäster man sedan fibrerna som ska spinnas till ett garn. Handspinning med slända eller spinnrock är inte endast ett hantverk, det är en färdighet som ”sitter i händerna”.Spinna garn för hand 22

 

Övning ger färdighet
Övning ger färdighet, som det heter. För att bli duktig på att spinna garner behöver man praktisera, om och om igen tills man bemästrar konsten. För den som finner sinnesro genom spinning för hand är det ett tips att använda sig av slända. Då kan man lätt ta med sig sitt handarbete och spinna när andan faller på. För den som förvärvat de färdigheter som behövs och som önskar sälja sitt egentillverkade garn, är det bra att känna till att det går att fakturera som privatperson. På så sätt får du pengar att fortsätta med din hobbyverksamhet. Blir du framgångsrik har du skapat dig en egenanställning – ett eget företag.