Hantverk – ett bra medel mot psykisk ohälsa

När man lider av psykisk ohälsa, såsom depression och ångest, kan det vara svårt att ta sig för något. Samtidigt är det ens egen hjärna som är den största boven i dramat och när man isolerar och inaktiverar sig till följd av sin psykiska ohälsa får hjärnan fritt spelrum att göra vad den vill. Att istället försöka ägna sig åt något konkret såsom hantverk är nyttigt. Tillbehör och produkter för den typen av aktiviteter finns att köpa hos Highlights.

Sticka, måla och pyssla dig frisk

Det är inte lätt att aktivera sig när man mår psykiskt dåligt. Antingen kan det bero på att man inte har någon som helst lust med något alls och/eller att man helt enkelt inte orkar göra något. Många blir därför snabbt sämre efter att de isolerat sig ett tag och i det läget blir det allt svårare att vända sin situation. Att ägna sig åt hantverk och pyssel av olika slag kan dock vara en enkel men givande aktivitet att utföra när man mår psykiskt dåligt. Det hjälper en att fokusera på något annat än sig själv. Till exempel kan man sticka, måla eller teckna. Produkter och tillbehör för det finns att köpa här på Highlights för den som är intresserad.

Aktivera dig trots tröttheten

När man är psykiskt sjuk är trötthet ett vanligt symtom att lida av. Många som exempelvis är utbrända får ofta uppleva en trötthet som de aldrig varit med om tidigare där enkla vardagsaktiviteter kan kännas lika jobbiga som att bestiga ett berg. Därför är det många som blir sängliggandes i flera timmar i sträck när de mår psykiskt dåligt på grund av tröttheten som kan kännas väldigt tyngande.

Det är viktigt att aktivera sig trots att man mår psykiskt dåligt och trots att det kan vara väldigt ansträngande och jobbigt. Att göra något som får en att tänka på något annat och fokusera på det man har mitt framför sig är ett sätt att sakta men säkert tillfriskna och just det kan hantverk och pyssel hjälpa till med. Om man inte tycker att den typen av aktiviteter är ett dugg intressant finns möjlighet att göra andra saker. Man kan gå en promenad och mata änder, gå till kiosken och köpa en glass, städa, läsa en bok eller se på film. Vad som helst är egentligen bättre än att ligga i sängen och göra ingenting, vilket man bör sträva efter.