Stickcafé

Många trender i dagens samhälle handlar om att sakta ner, både vårt tempo och vår konsumtion. Vi är stressade, och många vänder sig till shopping och konsumtion för att bedöva stressen och ångesten. Något som kan vara botemedlet för båda problemen är en annan ökande, eller återvändande, trend i dagens samhälle: att sticka. När du stickar har du oftast inget annat val än att sitta ner, ta det lugnt och vara i nuet. Många som har plockat upp stickorna och garnet gör det med andra ord för att det är avslappnande. Att sticka är också ett sätt att minska konsumtionen genom att lägga ner mer tid på ett plagg, som du sedan antagligen kommer att använda längre än ett du köpt.

En yttring av den ökande sticktrenden är så kallade stickcaféer. Stickcaféet skulle kunna sägas vara en underkategori av syjuntan, men till skillnad från en syjunta är ett stickcafé generellt öppet för allmänheten, även om vissa kräver föranmälan. Beroende på vem som anordnar caféet kan det också tillkomma en kostnad för att delta. Till ett stickcafé kan du som stickar gå för att arbeta med ditt projekt och samtidigt få tips, hjälp och inspiration från de andra deltagarna, allt medan du intar en kopp kaffe eller te och lite fikabröd. Stickcaféer anordnas bland annat av garnbutiker och bibliotek. I Täby kan man till exempel besöka garnbutiken Trassel som anordnar stickcafé varje vecka. För 50 kronor får du vara med och dricka kaffe och äta kaka. Eftersom samma personer ofta återkommer till caféet är det ett utmärkt sätt att lära känna nya människor och få nya vänner. Du som är pensionär har säkert mycket glädje av att besöka ett stickcafé och träffa andra som delar ditt intresse. För att kunna njuta av att ha tiden för sådana aktiviteter under sin pensionsledighet är det viktigt att ha en bra pension. Hos Solidar pension får du hjälp med frågor som rör din pension.

Gratis stickcafé anordnas bland annat av Dieselverkstadens bibliotek, som går av stapeln varannan vecka. Där går det också bra att köpa garnnystan för att komma igång med ett projekt på plats om du inte sysslar med något för tillfället men ändå vill delta.

I och med att det är trendigt har stickning blivit en brygga över generationerna, och stickcaféerna är ett utmärkt sätt för unga i 20–30-årsåldern och pensionärer att utbyta sina erfarenheter av stickning från två olika epoker.

Stickcafé 2

 

Taggar: , , , , , ,